Mäklarinformation

Genom sitt centrala och ändå lugna läge har Brf Ull blivit en populär förening. För att minska antalet frågor från mäklare vill föreningen att mäklare/mäklarassistenter, innan de kontaktar föreningen, stämmer av mot denna sida om föreningen redan har besvarat frågan.

Föreningens avgift och vad den omfattar
Föreningens avgift för boendet omfattar sedvanliga kostnader hänförliga till fastigheterna. Därutöver under år 2024 bostadens TV-, internet- och telefonitjänster hos Tele2 enligt nedan. Avgiften omfattar även kostnader för uppvärmning av bostaden, kostnader för hushållets behov av kallt och varmt vatten samt hemförsäkringens bostadsrättstillägg via Länsförsäkringar. I övrigt uttar föreningen ingen avgift för boendet. Ej heller för det gallerförråd i källarplan som bostadsrättsinnehavaren kan nyttja.

Kostnader för hushållsel debiteras av Vattenfall och den elleverantör (Vattenfall eller annan) medlemmen själv tecknar kontrakt med. Idag finns ingen planering för egna elmätare.

Föreningen debiterar en tiondel av prisbasbeloppet per helår av den medlem som hyr ut sin bostad i andra hand (f.n. 477 kr/månad).

Avgifter debiteras vid överlåtelse och pantsättning.

Årsavgiften höjdes den 1 januari 2024 för att svara mot föreningens ökade räntekostnader. Någon ytterligare avgiftsjustering är inte planerad under 2024. 
 

Förvaltning och fråga om planerad omfattande renovering 

För teknisk förvaltning och fastighetsförvaltning har föreningen ingått avtal med SBC. För skötsel av föreningens hissar finns avtal med Schindler hiss.

Ingen omfattande renovering är beslutad. Om styrelsen beslutar om någon omfattande renovering publiceras den uppgiften här samma dag som beslutet fattas.

Föreningen har en underhållsplan och utöver denna utförs löpande lagning av putsskador, klottersanering och andra enklare åtgärder i och utanpå fastigheterna.

Pågående fastighetsunderhåll 2024

- Lägenhetsdörrarna renoveras (oktober)

- Stamspolning genomförs (november)
 

Parkering
Boendeparkering finns på gator som omger föreningens fastighet (mån-fre 20 kr/dygn, 400 kr/månad genom Parkster parkeringsapp som finns till bl.a. iPhone).

Föreningen har 26 platser med elplint på innergården. 25 av dessa upplåtes till medlemmar (och en plats används som gästparkering). Kö tillämpas. Den medlem som vill ställa sig i parkeringskö anmäler sig efter tillträdet via tjänsten SBC Hemma. Kötiden är omkring 2,5 år (uppgiften avstämd senast 2024-02-13, och uppdateras nästa gång när ett nytt kontrakt tecknas).

Avgiften för parkeringsplats är 400 kr/mån + elkostnaden. Ingen förändring av avgiften för parkeringsplatserna är planerad.

Föreningen har två laddstationer för elbil, åtkomliga från fyra av parkeringsplatserna. Styrelsen har en intern kö till dessa, bland de som redan har tilldelats en vanlig parkeringsplats. För närvarande används ingen av laddstationerna. Det finns ingen mer information att lämna om dessa platser idag, och det är inte heller framräknat vad de skulle kosta att hyra vid intresse.

Föreningen har två platser där MC kan ställas upp utomhus. Dessa är idag tillgängliga för uthyrning (först till kvarn). Avgiften är 200 kr/mån under sommarhalvåret. Ingen förändring av avgiften för parkeringsplatserna är planerad.

Nycklar
All överlämning av nycklar vid in-/utflytt ska ske genom Trygghetsprodukter. Detta innebär att man vid försäljning av lägenhet lämnar in nycklarna till Trygghetsprodukter och att köparen sedan hämtar nycklarna där, istället för att nycklar överlämnas t.ex. vid möte hos mäklare. Naturligtvis kan säljare och köpare gå tillsammans till Trygghetsprodukter och lösa överlämningen av nycklar om så önskas. Överlåtelseavtalet ska medtagas vid inlämning och uthämtning.

Föreningen informerar Trygghetsprodukter om vilka som har godkänts som medlemmar i föreningen om det behövs. Saknas någon nyckel vid utflytt blir den som lämnar ifrån sig nycklarna skyldig att betala för låsbyte.

Trygghetsprodukter 
S:t Olofsgatan 46, Uppsala
Telefon: 018 - 69 44 45

Tv & bredband
I avgiften ingår TV och internetanslutning. Internetabonnemanget som erbjuds är Tele2:s "BREDBAND 250" (250 Mbit nedströms / 50 Mbit uppströms). Bredband förutsätter att medlemmen anmäler sig som kund hos Tele2 och lånar en router genom Tele2:s kundservice för gruppavtal, tfn 0775 - 17 17 20.

Den medlem som vill ha högre hastigheter än de som ingår i föreningens avgift kan teckna ett enskilt avtal om det med Tele2.

För tillgång till TV krävs endast vanlig antennkabel som ansluts mellan uttag och den egna TV:n. TV-utbudet är Tele2:s basutbud. Extra TV-tjänster (kanaler, box etc.) kan tecknas genom Tele2:s kundservice för gruppavtal.

Tele2 erbjuder även föreningens medlemmar telefonitjänster. Anslutningen ingår i avgiften men Tele2 debiterar för samtal. Fastprisavtal kan tecknas genom Tele2:s kundservice för gruppavtal.

För mer information om vad Tele2 erbjuder hänvisas till Tele2:s kundtjänst.

Radon, ventilation m.m. 
Föreningen har mekanisk frånluft (fläktar på vindarna som hjälper till att ventilera bostäderna). Det innebär att det inte är tillåtet att till husens ventilationsstammar ansluta motordrivna köksfläktar såsom exempelvis kolfilterfläktar.

Radonmätning slutfördes februari 2021. Mätningen i bostäderna visade på årsmedelvärden understigande riktvärdet för radon i inomhusluft (dvs. understigande 200 Bq/m3). 

Senaste OVK (obligatorisk ventilationskontroll) slutfördes 2022.

Förändring av bostäder och frågor om eldstäder
De flesta förändringar av en bostad kräver styrelsens godkännande.

Styrelsen arbetar på uppdrag av föreningens medlemmar. Det är inte möjligt för styrelsen att pröva frågor om förändring av bostäder med mindre än att ansökan kommer från en medlem i föreningen. Spekulanter kan därmed inte få förhandsbesked om styrelsen efter tillträdet kommer att tillåta en sådan förändring av det tänkta objektet som kräver styrelsens godkännande.

Föreningens bostäder har inte eldstäder/kakelugnar och det är högst osannolikt att styrelsen beviljar tillstånd till något som ökar risken för brand- eller rökskada samt förutsätter tillbyggnad, modifiering eller ökad belastning av föreningens gemensamma ventilationsstammar.

Sannolikheten för att styrelsen ska godkänna förändringar i bärande väggar eller yttertak är synnerligen låg.

Godkännande av nya medlemmar
Föreningen godkänner endast fysiska personer som medlemmar (inte juridiska personer). Medlemskap kräver minst 10% ägande av en bostadsrätt i föreningen. Styrelsen behandlar överlåtelser genom det verksamhetsstöd som SBC erbjuder. Det gäller även överlåtelser av delar av bostadsrätten till en närstående eller överlåtelser genom arv. Ansökningar om medlemskap i föreningen är en stående punkt vid styrelsens möten. Styrelsen har rutiner för att mellan mötena godkänna in- och utträde om säljaren kommer överens med köparen om ett tillträdesdatum som ligger inom en månad från kontraktsskrivningen. Mäklare ombeds i förekommande fall anmäla behovet av skyndsamt beslut till styrelse@brfull.se.

 

Dokument: